Konkurs „Potrawy tradycyjne w nowoczesnej odsłonie” RELACJA

Dnia 17.12.2013 w Pomorskiej Akademii Kulinarnej działającej przy Stowarzyszeniu Kucharzy Polskich odbył się międzyszkolny konkurs gastronomiczny pt. „Potrawy tradycyjne w nowoczesnej odsłonie”. Uczniowie rywalizowali o Puchar Dyrektora Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego oraz tytuł Młodego Mistrza Kuchni Tradycyjnej.

Schowek02

Celem konkursu było przede wszystkim poszerzanie znajomości kuchni regionalnej i produktów tradycyjnych oraz metod ich produkcji i związków produktów z regionem. Dodatkową misją była integracja młodzieży i grona pedagogicznego szkół o profilu gastronomicznym, a także nabywanie nowych umiejętności kucharskich.

W wydarzeniu mogli wziąć udział reprezentanci szkół, które uczestniczyły w warsztatach kulinarnych „Drób w kuchni tradycyjnej Pomorza”, organizowanych przez Agencję Rynku Rolnego i Stowarzyszenie Kucharzy Polskich w 2013 roku (link do wydarzenia). W konkursie startowało 11 uczestników, którzy przygotowywali Koperkową polewkę kaszubską.

Czas na wykonanie pracy konkursowej wynosił 60 min. Wszystkie niezbędne surowce oraz sprzęt i narzędzia kuchenne zapewnione były przez Organizatorów.

Uczniowie wykazali się dużymi zdolnościami i wiedzą z zakresu potraw tradycyjnych. Młodzi adepci sztuki kulinarnej byli bardzo dobrze przygotowani przez nauczycieli prowadzących, do których kierujemy podziękowania, za tak wspaniałe wywiązywanie się ze swoich powinności edukacyjnych i pedagogicznych. Zarówno Jury degustacyjne jak i Komisja techniczna mogły z pełnym zadowoleniem podziwiać zdolności przyszłych kucharzy.

Decyzją Jury, w skład w którego wchodzili: Krzysztof Szulborski, Andrzej Ławniczak oraz Krzysztof Wierzba, każdy uczestnik otrzymał nagrodę, adekwatną do zaprezentowanych umiejętności kulinarnych 🙂

Na podium stanęli:

I miejsce – Monika Pestka (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie)

II miejsce – Joanna Parchoniuk (Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku)

III miejsce – Dawid Bobiński (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Słupsku)

 

Wyróżnienie za innowacyjność podania otrzymali:

Magdalena Majchrzak (Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku)

Patryk Zagórski (Zespół Szkół Agrotechnicznych i Ogólnokształcących w Swarożynie)

Marta Borlik (Technikum nr 2 w Chojnicach)

 

Nagrodę za kreatywność otrzymali:

Dariusz Wierzchowski (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Słupsku)

Kamila Pranczka (Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku)

 

Nagrodę za wykorzystanie nowoczesnych technik otrzymali:

Julia Gumińska (Zespół Szkół Agrotechnicznych i Ogólnokształcących w Swarożynie)

Agnieszka Jacewicz (Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku)

Maciej Pawłowski (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie)

1395767_698755923476206_1899259488_n

Gratulujemy zwycięzcom,

a wszystkim uczestnikom dziękujemy za wzięcie udziału w konkursie!

Zachęcamy do lektury „KANDYDAT IDEALNY” oraz „ILE ZARABIA KUCHARZ…”