Kurs Carvingu pierwszego stopnia w Pomorskiej Akademii Kulinarnej -25-26.03.

Podczas dwu dniowego (16 godz.) kursu podstawowego uczestnicy będą wykonywać dekoracje z warzyw i owoców. Szkolenie składa się z kilku etapów, które zostały opisane w poniższym programie. Wszystkie prace, które będą wykonywać potencjalni kursanci, zostaną najpierw omówione, a następnie wykonywane pod bacznym okiem instruktora Mistrza Mariusza Gachewicza.


Dla czego warto wybrać ten kurs, odpowieć jest prosta, Pomorska Akademia Kulinarna jest placówką, którą stworzył Zarząd Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników region pomorski z Krzysztofem Szulborskim na czele, szanowanym i cenionym Szefem Kuchni z ogromnym doświadczeniem w branży gastronomicznej i nie tylko.
Wszyscy uczestnicy mają zapewnione w cenie nocleg, materiały dydaktyczne, sprzęt, na, którym będą pracować, owoce i warzywa, które po zakończeniu szkolenia są ich własnością, lunch, przerwy kawowe. Po ukończonym kursie wszyscy uczestnicy otrzymują certyfikat Pomorskiej Akademii Kulinarnej.

Dzień pierwszy
9.00 rozpoczęcie szkolenia
Krótki wstęp na temat Carvingu
Omówienie technik posługiwania się narzędziami i „zapoznanie „się z nimi
Omówienie poszczególnych wzorów i samodzielna praca wraz z instruktorem:
 W pierwszym dniu zostaną wykonane różnego rodzaju kwiaty, liście, szyszki z warzyw i owoców ( rzodkiewka, por, cebula, marchew, biała rzodkiew, cukinia, ogórek, papryczki chili, burak, kalarepa, melon)
 Z wszystkich wykonanych elementów na koniec pierwszego dnia szkolenia, kursanci wykonają kompozycje np. wazonie, koszyku oczywiście własnoręcznie wykonanym
Omówienie technik i sposobów przechowywania prac
Między czasie będą przerwy kawowe, o godz. 14.00 lunch, a szkolenie pierwszego dnia zakończy się o godz. 17.00 z możliwością przedłużenia, gdyż wszystkie osoby muszą ukończyć daną pracę.

Dzień drugi
9.00 rozpoczęcie szkolenia
Przypomnienie z poprzedniego dnia kilku technik
Zapoznanie z nowymi technikami – wprowadzenie elementu tajskiego na warzywach i dużych owocach
 W drugim dniu zostaną wykonane prace w owocach i warzywach ( jabłka, kalarepa, melon żółty, melon, arbuz)
 Z wszystkich wykonanych elementów na koniec drugiego dnia szkolenia, kursanci wykonają kompozycje łącząc poszczególne elementy w całość

Zakończenie kursu, odpowiedzi na zadane pytania, oraz wręczenie certyfikatów
Między czasie będą przerwy kawowe, o godz. 14.00 lunch, a szkolenie pierwszego dnia zakończy się o godz. 17.00 z możliwością przedłużenia, gdyż wszystkie osoby muszą ukończyć daną pracę.

Koszt 850,00 zł + VAT /osoba

Szkolenie odbędzie się 24-25 marca 2011

Chętnych prosimy o informacje
do 22 marca 2011 na  e- meila szulba@tlen.pl
Lub telefonicznie 501 – 646 – 777

Uwaga – Ilość miejsc ograniczona!