Mazurska Uczta Drobiowa / Mikołajki / 21.08.21

Za sprawą Polskiego Związku Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu do Mikołajek zawita po raz kolejny Drobiarski Festiwal pod hasłem „Mazurska Uczta Drobiowa”!

Najlepsi kucharze, najsmaczniejsze dania, dobra muzyka, konkursy i warsztaty – to wszystko już 21 sierpnia na Placu Wolności w centrum Mikołajek.

W programie są otwarte warsztaty kulinarne, podczas których uczestnicy przygotują ,,Drób po mazursku”, pokazy kulinarne o tematyce ,,Kuchnie świata kontra polski drób”. Będą też stoiska degustacyjne gdzie znajdziecie ,,Drób na różne sposoby”.


PROGRAM FESTIWALU
13.00 – uroczyste rozpoczęcie Festiwalu
13.15 – Występ Zespołu Zejman i Garkumpel (zabawy i piosenki dla dzieci „kaczka dziwaczka i nasi ptasi przyjaciele”)
13.45 – Prezentacja poszczególnych atrakcji wydarzenia (m.in.: strefy warsztatów kulinarnych, pokazów kulinarnych, stoisk degustacyjnych)
14.15 – występ Romana Tkaczyka
14. 15 – Konkurs „Malujemy Króla Kurczaka”
15.00 – Prelekcje na scenie na temat drobiu (z udziałem: pana Andrzeja Danielaka prezesa PZZHiPD , lekarza weterynarii, hodowców drobiu, mistrzów kuchni – kucharzy biorących udział w Festiwalu)
15.45 – Występ Zespołu Three Generations.
16.45 – Konkurs na najszybszego sprawiacza drobiu
17.15 – Występ Zespołu Zejman i Garkumpel (muzyka szantowa)

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:
– Otwarte warsztaty kulinarne „DRÓB PO MAZURSKU” dla amatorów prowadzonych przez kucharzy
– Pokazy kulinarne „KUCHNIE ŚWIATA KONTRA POLSKI DRÓB” (przygotowywane potrawy drobiowe do degustacji, charakterystyczne i popularne dla 3 regionów świata tj.: Tajlandii, Francji i USA)
– Stoiska degustacyjne „DRÓB NA RÓŻNE SPOSOBY” tj.: drób smażony, drób wędzony, drób grillowany, mazurska zupa „KARMUSZKA” na drobiowych żołądkach
– Konsultacje specjalistów od żywienia, hodowli drobiu i historii
– Kącik dla dzieci
– Konkursy wiedzy o drobiu oraz plastyczne dla dzieci.


WSTĘP WOLNY