Na zgłoszenie restauracji do konkursu Wine & Food Noble Night…

pozostaje coraz mniej czasu!

Tylko do 11 kwietnia organizatorzy największego wydarzenia kulinarnego w Polsce czekają na zgłoszenia restauracji, które chcą spróbować swoich sił w finale dziewiątej edycji konkursu. Spośród nadesłanych aplikacji, do finału zakwalifikowanych zostanie 12 zespołów, które na żywo, podczas uroczystej gali 17 września przygotują dwa konkursowe dania. Grono zaproszonych gości oraz jury złożone z profesjonalistów branży gastronomicznej wyłoni z kolei te, które staną na mistrzowskim podium.

Podczas zeszłorocznej edycji Wine & Food Noble Night publiczność wyłoniła dwóch zwycięzców – sopocką restaurację Bulaj oraz Le Victoria Brasserie Moderne z Warszawy. W ramach nagrody głównej, szefowie kuchni obydwu restauracji pojechali na szkolenie do szacownej Ecole de Cuisine Alain Ducasse w Paryżu. Podczas intensywnego szkolenia, poznawali tajniki francuskiej kuchni, a także odwiedzili najlepsze paryskie restauracje.

Zdaniem jury profesjonalnego (w składzie Adam Chrząstowski, Maciej Nowicki, Tomasz Trąbski, Jarek Uściński, Krzysztof Żurek) najlepszą okazała się restauracja Chapeau Bas Restaurant A la Carte by Grand Lubicz Hotel. W nagrodę szef kuchni Marcin Szwak będzie uczestniczył w IV edycji Commis Made – Spotkania Polskich Szefów Kuchni.

Justyna Adamczyk, redaktor naczelna polskiej edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau nie podzieliła tego werdyktu i za najlepszą uznała restaurację Le Victoria Brasserie Moderne. Nagroda ufundowana przez wydawnictwo to tygodniowy staż w Restaurant Le Cinq of Four Seasons George V Hotel, (chef Christian Le Squer, 5 czapek Gault&Millau i 2 gwiazdki Michelin) oraz udział w gali premierowej Gault&Millau w Paryżu.

Zakwalifikowanie się do finału to duży sukces i wyróżnienie dla restauracji, a zdobycie mistrzowskiego tytułu zaliczane jest do najbardziej prestiżowych nagród polskiej branży gastronomicznej. Co roku wśród nagród dla mistrzowskich zespołów znajdują się profesjonalne akcesoria kuchenne, pakiet świadczeń promocyjnych, a także te szczególne nagrody, które pozostają niespodzianką prawie do samego końca eliminacji.

Więcej informacji: www.noblenight.pl.

Kontakt dla restauracji i mediów:
Małgorzata Kwiecińska
malgorzata.kwiecinska@nobleconcierge.pl
tel. 695 995 846