NAJLEPSZE PRZYJĘCIA ODBYWAJĄ SIĘ W KUCHNI

FEDERER I OLDANI zaskakują gości, przygotowując wyjątkowe spaghetti w nowej kampanii reklamowej marki BARILLA

Jedynie magia włoskiego makaronu potrafi zmienić nawet najbardziej sztywne spotkanie towarzyskie w wyśmienitą zabawę. Oto przekaz wypuszczonej pod koniec lutego nowej globalnej kampanii, w której znów zagościł duet Rogera Federera i Davide Oldaniego. Gościem specjalnym na przyjęciu, które nieoczekiwanie zmienia się w wieczór włoskiej kuchni została kilkukrotna mistrzyni świata w narciarstwie alpejskim – Mikaela Shiffrin.

Włoskie miasto Parma, piątek 22 lutego. Oficjalne i nieco nudnawe przyjęcie zamienia się w niezapomniany wieczór za sprawą dania z włoskiego makaronu, będącego symbolem gościnności oraz gratką dla tych, którzy je uwielbiają. Wszystko dzieje się w miejscu dość nietypowym – w zaciszu domowej kuchni, która wedle śródziemnomorskiej tradycji, jest sercem każdego przyjęcia. To właśnie widzimy w nowej globalnej kampanii reklamowej marki Barilla The Masters of Pasta: The Party przygotowanej przez agencję reklamową 72andSunny i uruchomionej pod koniec lutego br. W Polsce film ten pojawił się właśnie w kampanii internetowej. Po raz kolejny występuje w niej legendarny tenisista Roger Federer wraz z szefem kuchni Davide Oldanim. Gościem specjalnym została multimedalistka narciarstwa alpejskiego Mikaela Shiffrin, która także należy do grona ambasadorów marki Barilla.

IMPREZA NIE MOŻE SIĘ ROZKRĘCIĆ? FEDERER I OLDANI WIEDZĄ JAK TEMU ZARADZIĆ!

Eleganckie przyjęcie w doborowym i wytwornym towarzystwie odbywa się we wspaniałej osiemnastowiecznej willi położonej nad brzegiem jeziora Como. Roger Federer zjawia się w holu, gdzie jest już jego koleżanka ze świata sportu Mikaela Shriffin. Po wymianie spojrzeń łatwo się domyślić, że impreza wieje nudą. Szwajcarski mistrz tenisa zagląda do kuchni i znajduje tam wybitnego kucharza Davide Oldaniego. Właśnie wtedy Roger Federer wyciąga asa z rękawa, którym jest opakowanie makaronu spaghetti marki Barilla. Po chwili przyjęcie przenosi się do wypełnionej śmiechem i muzyką kuchni, gdzie każdy z gości daje się wciągnąć we wspólne przygotowanie wyjątkowego spaghetti. Kiedy danie jest gotowe, przechodzi ostateczny test, lądując na talerzu każdego z gości. Buon Appetito!

PRZEPIS Z REKLAMY: SPAGHETTI Z DODATKIEM POMIDORÓW, KAPARÓW, OLIWEK I… CHRZANU

Występujący w kampanii duet Federera i Oldaniego serwuje zebranym w kuchni gościom prawdziwą rozkosz dla podniebienia w postaci niebanalnego „spaghetti z pomidorami, kaparami, oliwkami”. Specjalnym składnikiem szefa kuchni jest odrobina startego chrzanu znakomicie wydobywającego smak, podobnie jak podsmażony makaron spaghetti, który nadaje potrawie odmienną teksturę. Przepis zachwyca prostotą, a zarazem oryginalnością składników typowych dla kuchni śródziemnomorskiej, które wraz z makaronem Barilla tworzą doskonałe połączenie smaków. Wszystko to komponuje się na talerzu w pyszne, zdrowe i dobrze znane wszystkim danie, będące symbolem przyjęcia, na którym wszyscy goście są zaangażowani w tworzenie wyśmienitej atmosfery i zdrowego jedzenia.

DAVIDE OLDANI, ROGER FEDERER I MIKAELA SHIFFIN: MISTRZOWSKA TRÓJKA!

Pierwszym z nich jest światowej sławy tenisista Roger Federer, ikona stylu i miłośnik dobrego jedzenia, który w ciągu roku od swojego debiutu w kuchni pokazuje coraz to większe zdolności i pewność siebie. Kolejny to Davide Oldani, szef kuchni odznaczony gwiazdką Michelin, który z Pop Cuisine, gotowania opartego na prostocie i prostych składnikach, uczynił swój znak rozpoznawczy, a teraz nawiązał mistrzowską współpracę ze swoim ulubionym uczniem. Dołączyła do nich wspaniała Mikaela Shiffrin, która ostatnio świeciła triumfy na mistrzostwach świata w szwedzkim Are, gdzie zdobyła cztery złote medale, w jednym z najbardziej zapadających w pamięć startów w narciarstwie alpejskim. Co łączy ze sobą tę trójkę? Przede wszystkim talent, dyscyplina, poświęcenie, zamiłowanie do prostych rzeczy, lecz także do makaronu, bez którego nie może się obejść żadna gwiazda sportu.

FEDERER I SHIFFRIN: MISTRZOWIE SPORTU I MIŁOŚNICY MAKARONU

W ciągu długiej i owocnej kariery, Federer zdobył wiele nagród i miejsc na podium, broniąc tytułu najlepszego gracza przez 310 tygodni oraz 99 razy zajmując pierwsze miejsce w rankingu ATP. To także rekordowy, dwudziestokrotny zdobywca Wielkiego Szlema, jak również dwukrotny medalista olimpijski. Na tak wysokim poziomie nic nie może zostać pozostawione przypadkowi, a już na pewno nie dieta zawodnika. „Właściwa dieta jest kluczem do mojego sukcesu na korcie. Makaron świetnie zaspokaja zarówno moje potrzeby żywieniowe, jak i apetyt na smaczne jedzenie” – mówi Federer.

Mikaela Shiffin od siedmiu lat jest ambasadorką marki Barilla. Przez ten czas osiągnęła wiele sukcesów na stoku, zostając najmłodszą medalistką olimpijską w narciarstwie alpejskim. Na liście jej osiągnięć znajdują się również dwa złote medale olimpijskie, pięć zwycięstw w mistrzostwach świata, dwa zwycięstwa w Pucharze Świata w klasyfikacji generalnej oraz pięć w poszczególnych konkurencjach.

BARILLA I SPORT: MISTRZOWSKA SYNERGIA

Wielcy sportowcy od zawsze goszczą w gronie ambasadorów marki Barilla. W kampanii pojawiają się Pietro Aradori, Cecilia Zandalasini oraz Marcella Filippi, gwiazdy włoskiej koszykówki drużyny kobiet i mężczyzn, których głównym sponsorem jest Barilla.

Sport to przede wszystkim energia, poświęcenie i zaangażowanie. Tak samo jak makarony Barilla: pełnowartościowe i dostarczające energii, która jest motorem do rozwijania pasji i przekuwania ich w zwycięstwa. Właśnie dlatego makarony Barilla to nie tylko kluczowy posiłek osób uprawiających sport, lecz także zasadnicze źródło węglowodanów dla wszystkich tych, którzy potrzebują energii i doskonałego smaku, by gonić swoje marzenia.

_____________________________________________

Barilla to włoski producent najwyższej jakości makaronów i sosów dystrybuowanych na terenie całego świata od ponad 140 lat. W Polsce dostępne są makarony w wersji klasycznej, takie jak na przykład: Farfalle, Penne Rigate, Fusilli, Spaghetti, po bardziej wyszukane z linii Collezione: Castellane, Orecchiette, Casarecce, Tagliatelle, Pappardelle czy Lasagne. Oprócz odmian klasycznych, Barilla stworzyła również makarony pełnoziarniste. Aby skomponować idealne dania, Barilla oferuje wiele rodzajów sosów i pesto, od znanych i popularnych, jak na przykład Bolognese, Arrabbiata czy Pesto alla Genovese, po bardziej unikalne receptury, takie jak Pecorino i Ricotta.