Podsumowanie pracy Stowarzyszenia Kucharzy Polskich w 2012 roku

Rok 2012 powoli się kończy. Czas więc na podsumowanie.
Dla Stowarzyszenia Kucharzy Polskich było to bardzo intensywny rok.
Współorganizowaliśmy i braliśmy udział w takich wydarzeniach jak, m.in.:

Szkolenia w Pomorskiej Akademii Kulinarnej w Gdańsku, realizowane także w ramach projektów współfinansowanych z funduszy UE w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego odbywają się przez cały rok:
• Doskonalenie „Chlebem Powszednim” Nauczyciela Zawodu
• „Patissier & Chocolatier” – Mistrzowie Nauczycielom Zawodu

Co miesięczne spotkania członków Stowarzyszenia Kucharzy Polskich w Pomorskiej Akademii Kulinarnej:
styczeń–październik : treningi „Pomerania–Culinary Team of Poland”
styczeń – sprawy organizacyjne Stowarzyszenia Kucharzy Polskich
luty – pokaz nowoczesnej kuchni z wykorzystaniem baz Śmietanowych QimiQ
marzec – szkolenie kulinarne „mięsa konfitowane w głębokim tłuszczu”
kwiecień – pokaz kulinarny „Kawior czarny i czerwony”
maj – szkolenie „Ciasta i desery”
czerwiec – pokaz kulinarny „Zakąski z ryb i owoców morza”
lipiec–sierpień : przerwa wakacyjna
wrzesień – pokaz kulinarny „Tradycyjne dania z dziczyzny”
październik – szkolenie kulinarne „Płaskorzeźby owocowe i warzywne”
listopad – szkolenie kulinarne „Tradycyjne dania z gęsi Dembogórskiej”

8 stycznia
XX finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy

25 czerwca
Spotkanie Olimpijskiej Drużyny Kucharzy „Pomerania–Culinary Team of Poland” z Prezydentem Lechem Wałęsą, Biuro Lecha Wałęsy
Prezydent Lech Wałęsa udzielił Drużynie Honorowego Patronatu

29 czerwca
Festiwal Dobrego Humoru
Pokazy w grillowaniu ryb i mięsa

14 lipca
IX Międzynarodowe Mistrzostwa Polski BBQ – Dorszowe Żniwa na Zamku Gniew w Gniewie
14 lipca 2012 roku u podnóży krzyżackiego Zamku w Gniewie odbyły się po raz IX Międzynarodowe Mistrzostwa Polski–Dorszowe Żniwa. To niezwykłe miejsce spowodowało, że podczas całych Mistrzostw panowała niesamowita atmosfera, utrzymana w klimacie średniowiecza. Od dziewięciu lat konkurs promuje sztukę kulinarną, integruje środowisko gastronomiczne i popularyzuje tradycję kulinarną Kaszub.

Dziękujemy Sponsorom i Partnerom:
Bonduelle, Cheman, Robot Coupe, Iglotex, Farm Frites, Saga, RM Gastro, Finlandia- Wyborowa, Kropla Beskidu, Hiestand, Sokołów, Kawa 0039 Commercioll, Willa Win, QimiQ, Lilu, Meridon, Unifreze, Ferro, Steki Dojrzewające –Robert, Hamburgery Robert Koźmiński, Janex, Muzolf, Akademia Jurek Czapla, Dworek SPA Osada Wędrowca Mechelinki, Gastro Iwona Grudzień

http://www.youtube.com/watch?v=qV58GqjZZ20

http://www.youtube.com/watch?v=4-6Zv1GjIaQ

15 lipca
Pokazy kulinarne w trakcie XIV Mistrzostw Świata w Poławianiu Bursztynu w Jantarze
Gotowanie Zupy Bursztynowej z Marszałkiem Senatu RP Panem Bogdanem Borusewiczem oraz z plażowiczami

5 sierpnia
„Pomorskie Smaki”, Dług Targ
Z Marszałkiem Województwa Pomorskiego Panem Mieczysławem Strukiem gotowaliśmy Zupę Bursztynową

http://www.youtube.com/watch?v=FW-AgEDxthQ

18 sierpnia
XVI Święto Ryby w Słupsku
Członkowie Stowarzyszenia Kucharzy Polskich zorganizowali konkurs kulinarny podczas Święta Ryby

http://www.youtube.com/watch?v=9X3lDzB7GHw

10 września
Prezentacja Olimpijskiej Drużyny Kucharzy „Pomerania–Culinary Team of Poland” na PGE ARENA z udziałem, m.in.: Prezydenta Lecha Wałęsy, Marszałka Województwa Pomorskiego Pana Mieczysława Struka, Sekretarz miasta Gdańska Pani Danuty Janczarek, Przewodniczącego Rady Miasta Gdańska Pana Bogdana Oleszka, Pani Poseł Iwony Guzowskiej, Pana Posła Jerzego Borowczaka, Pana Franciszka Potulskiego (w imieniu Przewodniczącego SLD Pana Leszka Millera)
Prezentacja Dryżyny. Wręczenie dokumentów nominacyjnych. Przyznanie Honorowych Członkostw Stowarzyszenia Kucharzy Polskich – Legitymacja nr 1 Lech Wałęsa, Legitymacja nr 2 Mieczysław Struk, Legitymacja nr 3 Wojewoda Pomorski Pan Ryszard Stachurski, Legitymacja nr 4 Prezydent Gdańska Pan Paweł Adamowicz

http://www.youtube.com/watch?v=DDCYByz208c

21 września
Przedstawiciele Amerykańskich Biur Podróży w Pomorskiej Akademii Kulinarnej
Razem gotowaliśmy przysmaki kuchni pomorskiej i polskiej: zrazy po staropolsku z razowym chlebem, zrazy z karkówki z czerwoną kapustą i rodzynkami, gołąbki mięsne i gołąbki z ryb w sosie pomidorowym, pierogi z mięsem i pierogi z kaszanką, golonka pieczona w piwie jęczmiennym i miodzie, ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, sernik waniliowy, makowiec. Wspaniała zabawa i integracja. Amerykanie byli pozytywnie zaskoczeni naszymi smakami.

24–25 września
Konferencja „Patissier & Chocolatier – Mistrzowie Nauczycielom Zawodu” na Zamku Gniew w Gniewie

6 października
XXIII Olimpiada Kulinarna w Erfurcie
Do Olimpiady przygotowywaliśmy się bardzo intensywnie. Od sierpnia 2012 roku trenowaliśmy trzy razy w tygodniu: w każdy poniedziałek, środę a także w weekend. Tuż przed wyjazdem na Olimpiadę w Pomorskiej Akademii Kulinarnej byliśmy codziennie po 18 godzin. Wykonywaliśmy ostatnie próby naszych potraw doprawiając ostatecznie nasze dania pod względem prawidłowego za żelowania wszystkich elementów składających się na danie.
Na Olimpiadzie otrzymaliśmy wyróżnienie i dyplom. Wynik, który osiągnęliśmy jest bardzo dobry choć żal, że do brązowego medalu zabrakło nam 2 punktów w skali 100 punktowej.
Na Olimpiadzie byliśmy bardzo dobrze przygotowani organizacyjnie:
Własna kuchnia–chłodnia, dzięki firmie IGLOTEX
Porcelanowe naczynia, na których prezentowaliśmy swoje dania, dzięki firmie VILLEROY&BOCH
Profesjonalne stroje kucharskie dzięki firmie ChemaN
Profesjonalne kurtki dzięki firmie Kruszwica–Bunge

13 października
Otwarcie zabytkowej Kuźni w Gdańsku Oruni
Gotowanie Zupy Dyniowej z młodzieżą biorącą udział w szkoleniu

14 października
I Bieg Oliwski
Częstowanie startujących i kibiców kapuśniakiem oraz krupnikiem

22 października
Spotkanie Olimpijskiej Drużyny Kucharzy „Pomerania–Culinary Team of Poland” w Pomorskiej Akademii Kulinarnej podczas którego powstawał kalendarz na 2013 rok
Informujemy, że kalendarz będzie dostępny dla klientów NORENCO.
Otrzymają go Złoci Klienci: Sport–s Hospitality, www.papaja.pl, Poradnik Restauratora.
Dostaną go również Członkowie, Sponsorzy i Sympatycy Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.

26 października
Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kuchnia Polska na Mazowszu 2012”
Honorowy Patronat Stowarzyszenia Kucharzy Polskich

Dziękujemy wszystkim Członkom i Sympatykom Stowarzyszenia Kucharzy Polskich za zaangażowanie, a Sponsorom za okazaną pomoc oraz wsparcie finansowe, a są nimi:

Lech Wałęsa – były Prezydent RP
Mieczysław Struk – Marszałek Województwa Pomorskiego
ChemaN
RM GASTRO
Farm–Frites
Willa Win
Wintenhalter
OimiQ
Commercio Polska

oraz Patronom Medialnym: