SPKiC Region Pomorski na gali w Operze Leśnej

Gala Farm Frites Poland S.A., jaka odbyła się 10 września na terenie Opery Leśnej w Sopocie, została uświetniona prezentacją gastronomiczną przygotowaną przez Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników – Regionu Pomorskiego.

W wydarzeniu z okazji X rocznicy istnienia firmy uczestniczyło ponad 600 gości z Polski i z zagranicy. O randze obchodów świadczy obecność akcjonariuszy firmy, jak również przedstawicieli Wojewody Pomorskiego z Biura Integracji Europejskiej oraz burmistrza miasta Lębork, w którym Farm Frites Poland S.A. ma swoją siedzibę.

Organizatorzy zapewnili atrakcyjny program uroczystości oraz wspaniałą oprawę gastronomiczną. Na terenie Opery Leśnej działały cztery punkty gastronomiczne z daniami kuchni polskiej i międzynarodowej. Największą popularnością cieszyło się „Ziemniaczane bistro”, które było królestwem produktów Farm Frites Poland S.A. Tutaj właśnie prezentacje potraw prowadzili kucharze ze Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników – Region Pomorze, pod batutą Krzysztofa Szulborskiego – szefa kuchni hotelu Mercure Hevelius w Gdańsku.

Goście mieli okazję spróbować m.in.: Sałatki jarskiej w koszyku z parmezanu podanej razem z plackami ziemniaczanymi Farm Frites; Rösties ziemniaczanych z cebulką serwowanych z rybą maślaną; Befsztyku sułtańskiego z grubymi frytkami typu Stackhouse; Pyz ziemniaczanych z pieczarkami w śmietanie; Łososia w jarzynach podanego z kopytkami oraz Piersi z kurczaka w curry z rumianymi ćwiartkami ziemniaków. W sumie wydano ponad 900 dań. Krzysztof Szulborski, prezes SPKiC, oraz jego zastępca Zdzisław Senwicki prowadzili prezentacje układania potraw, m.in. wypiekając z publicznością koszyki z parmezanu. Hitem wieczoru okazało się rzeźbienie kwiatów z owoców i warzyw. Za najpiękniejszy uznano kwiat wykonany z arbuza.

Wyrazy uznania za perfekcyjne przygotowanie potraw w „Ziemniaczanym bistro” należą się: Krzysztofowi Szulborskiemu, Zdzisławowi Senwickiemu, Andrzejowi Ławniczak, Łukaszowi Senwickiemu, Wojciechowi Dembowskiemu, Markowi Pietrzakowi oraz Pawłowi Rądlewskiemu. Nie sposób zapomnieć także o Bartoszu Zwierzyckim – Doradcy ds. Gastronomii z Farm Frites Poland S.A., który czuwał nad całością organizacji „Ziemniaczanego bistro”.

źródło: papaja.pl

Comments are closed.