SPOTKANIE TEORII Z PRAKTYKĄ, czyli…CKZiU KUŹNIĄ TALENTÓW KULINARNYCH SKP!

26 stycznia br. Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu ul. Grota Roweckiego 64 – Technikum nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskie oraz Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 4 Gastronomiczna, otrzymało miano „KUŹNI TALENTÓW KULINARNYCH” Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Uroczystość nadania Certyfikatu odbyła się w ramach zorganizowanej przez CKZiU konferencji zawodowej pod nazwą „Spotkanie teorii z praktyką”.

Zaszczytny tytuł przyznawany jest szkołom, które wyróżniają się wysokim poziomem nauczania, doskonałą i wykwalifikowaną kadrą, a przede wszystkim uczniami konsekwentnie dążącymi do osiągnięcia sukcesu w branży gastronomicznej. CKZiU w Sosnowcu znalazło się w gronie 7 szkół w Polsce rekomendowanych przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, a jako jedyna szkoła w województwie śląskim. Uczniowie szkół, które otrzymały certyfikat mogą liczyć na wsparcie merytoryczne oraz praktyczne podczas przygotowań do konkursów kulinarnych, a wstąpienie do grona placówek rekomendowanych przez Stowarzyszenie świadczy o prestiżu i wysokiej jakości edukacji gastronomicznej w szkole.

Uroczystego odsłonięcia tablicy rekomendacyjnej dokonali Przewodniczący Rady Miejskiej w Sosnowcu – Wilhelm Zych, Dyrektor CKZiU – Elżbieta Czernik oraz Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich – Krzysztof Szulborski. Podkreślając dokonania sosnowieckiej szkoły w branży gastronomicznej, Prezes Stowarzyszenia złożył na ręce dyrekcji statuetkę ”Oskara Kulinarnego”.

W ramach spotkania odbyło się także przyznanie nagród „Zawodowiec Roku” dla najzdolniejszych uczniów kształcących się we wszystkich zawodach w ramach Centrum. Coroczne wyróżnienia mają na celu mobilizowanie młodzieży do rozwijania zainteresowania przedmiotami zawodowymi i podnoszenie rangi kształcenia zawodowego. Fundatorami atrakcyjnych nagród dla uczniów byli przedstawiciele firm i pracodawców współpracujących ze szkołą i wspierających praktyczną naukę zawodu. Nagrodę „Zawodowca Roku” otrzymali uczniowie:

Technikum nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskie:

ALEKSANDRA WÓJCIK – uczennica kl. IV w zawodzie Technik hotelarstwa
Fundator nagrody: HOTEL MONOPOL-Katowice

TOMASZ JAGUŚ uczeń kl. IV, w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych
Fundator nagrody: Restauracja „MOJA PASJA” w Sosnowcu

BARTOSZ MOLIK – uczeń kl. IV, w zawodzie Kelner
Fundator nagrody: HOTEL „CENTRUM” w Sosnowcu

BARTŁOMIEJ PIĘTKA – uczeń kl. IV, w zawodzie Kelner
Fundator nagrody: Hotel „SZAFRAN” w Czeladzi

Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 4 Gastronomiczna

PAULA TOMALSKA – uczennica kl. II, w zawodzie Cukiernik
Fundator nagrody: Cukiernia – Piekarnia „Maciuś” z Sosnowca

KAMIL PASTUSZKA – uczeń kl. III, w zawodzie Kucharz
Fundator nagrody: Hotel „SZAFRAN” w Czeladzi

Technikum nr 1 Ekonomiczne

SIKORA PATRYCJA klasa IV e – technik ekonomista
Fundator nagrody: Bank Pekao SA Oddział w Sosnowcu

SIODŁAK KRYSTIAN klasa III d – technik organizacji reklamy
Fundator nagrody: Bank Pekao SA Oddział w Sosnowcu

Technikum nr 7 Projektowania i Stylizacji Ubioru

AGNIESZKA MRÓWKA kl. II Ta – Technik Technologii Odzieży
Fundator nagrody: NORMAN Spółka z o.o. w Radzionkowie

KAMIL WĘDZICHA kl. II Tb – Fototechnik
Fundator nagrody: AKTIN Sp. z o.o. z Sosnowca

ANNA KOLARSKA kl. III Tb – . Technik Usług Fryzjerskich
Fundator nagrody: Akademia Fryzjerska BERENDOWICZ & KUBLIN z Katowic

Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 9 Rzemieślniczo – Artystyczna

GABRIELA WŁOSOWICZ kl. II b – Fryzjer:
Fundator nagrody: Akademia Fryzjerska BERENDOWICZ & KUBLIN z Katowic

W oficjalną część uroczystości zostały wplecione występy artystyczne uczniów CKZiU. Scenki związane były tematycznie z zawodami, w których kształci się młodzież Centrum.

Podczas konferencji został również zaprezentowany nowy projekt CKZiU pod nazwą „AKADEMIA PASJI”, którego głównym celem jest rozwijanie zainteresowań, odkrywanie zdolności, pasji i umiejętności uczestników różnych grup wiekowych, poszukujących swojej ścieżki edukacyjnej zawodowej.

W ramach spotkania licznie przybyli uczniowie sosnowieckich szkół gimnazjalnych odkrywali tajniki zawodów, w których kształci CKZiU, uczestnicząc w kreatywnych warsztatach zawodoznawczych.

Konferencję uświetnił pokaz kulinarny gościa specjalnego – Remigiusza Rączki, znanego i lubianego kucharza śląskiego, prowadzącego telewizyjny program kulinarny „Rączka gotuje”.

Jest to już kolejna inicjatywa CKZiU promująca kształcenie zawodowe, mająca na celu poprawę jakości i efektywności szkolnictwa zawodowego w zakresie dopasowania do potrzeb rynku pracy poprzez współdziałanie szkół zawodowych z ich otoczeniem, wzmocnienie relacji ze środowiskiem pracy oraz budowanie stabilnego grona pracodawców i partnerów Centrum.

Źródło: www.ckziu.com