Sztafeta młodych kucharzy

W dniach 16-18 lutego 2011 r. odbędą się w Gdańsku już po raz 16. Targi Wyposażenia i Zaopatrzenia Gastronomii i Sklepów GASTROEXPO, a także 6. Targi Wyposażenia Hoteli CIEPŁY BAŁTYK oraz 14.Targi Piekarstwa, Cukiernictwa i Lodziarstwa BALTPIEK. Udział w tym zintegrowanym projekcie weźmie ponad 160 firm z kraju i zagranicy.

Honorowy Patronat nad imprezami sprawują: Minister Gospodarki oraz Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

  • Targi GASTROEXPO – to ekspozycja maszyn, urządzeń, technologii, wyrobów kulinarnych, używek dla gastronomii  i artykułów do catering
  • Targi CIEPŁY BAŁTYK – to prezentacja najnowszych rozwiązań dla hoteli, pensjonatów, sal konferencyjnych, centrów SPA.
  • na Targach BALTPIEK swoją ofertę zaprezentują producenci maszyn i urządzeń dla przemysłu piekarniczego, cukierniczego i młynarskiego, a także urządzeń do produkcji lodów oraz różnego rodzaju dodatków smakowych.

Te ważne wydarzenia branżowe corocznie skupiają kilka tysięcy profesjonalnych zwiedzających. m.in. szefów kuchni, kucharzy, piekarzy, cukierników, właścicieli cukierni, piekarni i kawiarni, restauratorów, barmanów, baristów, technologów żywienia, dystrybutorów, hurtowników, a także właścicieli i menagerów hoteli, pensjonatów, uzdrowisk, sanatoriów, ośrodków wypoczynkowych, obiektów Spa&Wellness i centrów konferencyjnych.

Tegoroczne edycje Targów są niezwykle bogate w wydarzenia programowe. Miłośników dobrej kuchni zapraszamy na organizowane przez  Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski Forum Kulinarne, gdzie obejrzeć można będzie pokazy Szefów Kuchni, czy poznać Trendy Kulinarne w Gastronomii Światowej. Poznamy nowoczesne aranżacje kuchni kaszubskiej, dań wegetariańskich, ryb i owoców morza, sałat i sałatek, mięsa, zakąsek bankietowych, a także najnowocześniejsze techniki dekorowania dań.

Na targach BALTPIEK tradycyjnie już swoje rzemiosło zaprezentują mistrzowie piekarstwa
i cukiernictwa.

Po raz kolejny targom towarzyszyć będzie konkurs cukierniczy o Puchar Starszego Cechu Piekarzy i Cukierników „Kuźnia Słodkich Talentów”.

Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski śladami kolegów z Niemiec organizuje I Ogólnopolską Sztafetę Kulinarną Młodych Kucharzy – sztafeta  składać się będzie z trzech kucharzy oraz cukiernik którzy będą musieli wykonać zakąskę z ryby  , pełnowartościowe II danie z polędwiczki wieprzowej  i deser z użyciem serka homogenizowanego w czasie nie dłuższym niż   ( tego w Polsce jeszcze nie było ) .

Podczas targów odbędzie się również konkurs dla młodych adeptów sztuki piekarskiej.

Konkursy skierowane są do uczniów szkół gastronomicznych, cukierniczych i piekarniczych.

Drugiego dnia targów najlepsze produkty tradycyjnie nagrodzone zostaną Medalami Mercurius Gedanensis, Grand Prix Mercurius Gedanensis, a także Nagrodą Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

więcej informacji: www.baltpiek.pl www.gastroexpo.pl www.cieplybaltyk.pl

DO POBRANIA

Regulamin Sztafety Młodych Kucharzy (PDF)

Zgłoszenie Sztafeta Młodych Kucharzy (DOC)