XVI Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej Arte Culinaria Italiana

W dniu 11 marca 2023 roku odbędzie się włoskie wydarzenie kulinarne pod honorowym patronatem Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej oraz patronatem merytorycznym Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej i Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office.

Szesnasta edycja konkursu odbędzie się w Green Mountain Hotel ***** w Karpaczu, który jest współorganizatorem tego konkursu.

Uczestników konkursu dla profesjonalistów oceniać będzie profesjonalne i wymagające grono jurorów. Jurorzy będą oceniali dwa dania konkursowe : pierwsze danie z obowiązkowym użyciem makaronu lub ravioli marki Perino i dowolnych składników oraz drugie danie mięsne z obowiązkowym użyciem rostbef bez kości SNS marki Sokołów i dowolnych składników .

W gronie jurorów profesjonalnych degustacyjnych zasiądą : Krzysztof Szulborski – przewodniczący jury , Kurt Scheller, Robert Sowa, Andrzej Polan, Teofilos Vafidis, Marcin Budynek , Janusz Profus, Piotr Soboń, Piotr Sabala, Rafał Zaręba i Krzysztof Gawlik. W jury profesjonalnym technicznym : Cezary Powała, Jakub Steuermark, Mariusz Nowicki i Andrzej Ławniczak. Koordynatorami konkursu są szefowie kuchni: Kamil Prusicki, Marcin Piotrowicz, Sebastian Ołubek i Rober Kopacz.

Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiło się 18 ekip z całej Polski , spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 ekip.
1.Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel – Niemcza: Dmytro Ostapyshen, Bartłomiej Błaszczyk
2.Restauracja Dziurka od klucza- Warszawa: Wojciech Kapusta, Yourii Haliak
3.Hotel Restauracja Adria – Ruda Śląska: Grzegorz Spyra ,Łukasz Smela
4.Restauracja Dwór Liczyrzepy – Karpacz: Marcin Kosmala, Bartosz Rybiałek
5.Restauracja Lemon – Gródek nad Dunajcem: Dominik Jeleński, Wojciech Bąba
6.Restauracja Loft – Gostyń: Artur Mendyka, Weronika Dulas
7.Restauracja Mamma Mia – Karpac: Paweł Kucharski, Kamil Kowal
8.Mixtrura by Roman Serdiuk – Poznań: Roman Serdiuk, Ihor Skibin
9.Restauracja Miodowa- Dzierżoniów: Maksym Trushkin, Emil Buszyński
10.Fabryka Wełny Hotel &SPA – Pabianice: Michał Bielecki, Piotr Szaliński
11.Basico-Restauracja Scena Cegielnia- Radzymin: Jakub Zięba, Marcin Oleksiak
12.Restauracja Zmyślona Centrum Trzy Jeziora- Wieleń Zaobrzański: Konrad Kistela, Mukesh Singh

Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbędzie się również konkurs dla Gwiazd – znanych postaci telewizyjnych. Tym razem Gwiazdy zmierzą się z przygotowaniem autorskiego dania z makaronu lub ravioli Perino z obowiązkowym użyciem do niego polędwiczki wieprzowej Sokołów oraz wybranych składników. Zobaczymy w akcji Izabelę Trojanowską, Jacka Kopczyńskiego, Zygmunta Chajzera, Sebastiana Wątrobę, Tomasza Kozłowicza, Agatę Rudnicką, Agnieszkę Dziekan i Antka Smykiewicza.

Gwiazdy będą oceniane przez jurorów degustacyjnych VIP: V-ce burmistrza miasta Karpacz, Prezesa Górskich Resortów, Prezesów Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego i Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej oraz przedstawicieli sponsora strategicznego marki Makro oraz sponsorów głównych: Fine Dine, Sokołów i Perino. Przewodniczącym jury VIP został szef kuchni Michał Węcławek, a jurorami technicznymi VIP zostali Dariusz Ratuszniak, Michał Pomaski i Wiesław Bober.

Konkurs poprowadzi Robert Bochenko, a Galę Zwycięzców Zygmunt Chajzer.

Serdecznie zapraszamy wszystkich sympatyków konkursu w dniu 11 marca w godzinach 10.00-15.00 do odwiedzenia Green Mountain Hotel ***** w Karpaczu i zobaczenia na żywo jak rywalizują uczestnicy konkursu oraz na ciekawe prezentacje sponsorskie.

Ekipom, które nie zakwalifikowały się do konkursu, dziękujemy za chęć uczestnictwa i zapraszamy do rywalizacji konkursowej za rok.

Giancarlo Russo i Tomasz Wróblewski