XI Dorszowe Żniwa 2014 / RELACJA


23 sierpnia 2014 na Zamku w Gniewie odbyły się XI MISTRZOSTWA POLSKI W POTRAWACH Z RYB MORSKICH Dorszowe Żniwa.

Podczas XI edycji zadaniem kucharzy było przyrządzenie zupy i dania głównego z ryb bałtyckich oraz deseru na bazie czekolady.

Do udziału w mistrzostwach przystąpiło 8 dwuosobowych drużyn z całej Polski. Poprzeczka postawiona była bardzo wysoko, toteż Jury nie miało łatwego zadania.

Po 3 turach konkursowych i 10 godzinach zmagań uczestników, jury w składzie:

Giancarlo Russo – Juror honorowy

Komisja degustacyjna: Jerzy Pasikowski – Przewodniczący, Grzegorz Parczewski, Stefan Birek, Jacek Kempa, Tomasz Milewski, Ewa Malika Szyc-Juchnowicz, Patryk Dziamski

Komisja techniczna: Rafał Godziemski – Przewodniczący, Michał Kuter, Miłosz Kowalski, Mariola Pietrzik

Komisja Patissier & Chocolatier: Piotr Chylarecki – Przewodniczący, Tomasz Deker, Aleksandra Sowa

Supervisors: Przemysław Tworkowski, Krzysztof Gradzewicz

wytypowało zwycięzców:

logo dosz tłoI miejsce: Restauracja Mercato, Hotel Hilton Gdańsk – Paweł Stawicki i Dominik Karpik
II miejsce: Folwark Folińscy, Lubiszyn koło Gorzowa Wielkopolskiego – Dawid Szkudlarek i Grzegorz Szkudlarek
III miejsce: Restauracja Rzeka Smaków w Redzie – Artur Szymański i Marcin Stadler.

GRATULUJEMY!!!!!!

Nagrody dla zwycięzców ufundowali:

• Hotel Mikołajki (dwuosobowy pobyt weekendowy wraz ze spa dla 1,2, i 3 miejsca)
• Dajar (zestawy porcelany Churchill dla 1, 2 i 3 miejsca)
• Kulinarny Puchar Polski – Międzynarodowe Targi Poznańskie (1.500 zł oraz udział w KPP)
• Panesco (1 miejsce – 2x cyrkulator sous-vide)
• Robot Coupe (2 miejsce – 2x Blender, mikser ręczny ROBOT COUPE MP 160 V.V)
• Bonduelle (3 miejsce – 2x płyta indukcyjna HYUNDAI IND 233 oraz 2x zestaw garnków SENDO)

menu - galaOprócz zmagań kucharzy goście podziwiali galerię fotografii 10 finalistów I OGÓLNOPOLSKIEGO KONKURSU dla PROFESJONALNYCH FOTOGRAFÓW KULINARNYCH , który został zaaranżowany i przygotowany przez Anetę Tyczyńską oraz Agnieszkę Opłatkowską. Wśród dodatkowych atrakcji kulinarnych znalazły się: pokazy kulinarne i carvingowe oraz konkursy dla dzieci i dorosłych. Można było także skosztować potraw przyrządzonych przez najlepszych kucharzy. Oprawę artystyczną wydarzenia zapewnił Hotel Zamek Gniew, który specjalnie dla Gości Dorszowych Żniw zorganizował Turniej Rycerski rodem ze średniowiecza oraz udostępnił Historyczny Park Rozrywki.

Podczas uroczystej gali finałowej na dziedzińcu zamkowym, którą od kuchni przygotowali: Mariusz Gachewicz, Rafał Głyda oraz Piotr Chylarecki, ogłoszono wyniki obu konkursów. Wieczór umilił występ Jakuba Jonkisza wraz z zespołem.

Wśród wielu atrakcji nie zabrakło tortu w wykonaniu Aleksandry Sowy, który do złudzenia przypominał dorsza, oczarowując przy tym wszystkich gości. Nietypowym, a zarazem miłym akcentem wieczoru było losowanie nagród wśród przybyłych. w puli prezentów można było odnaleźć m.in. aparat Olympus TG-3, vouchery na pobyt w Hotelu Zamek Gniew, upominki od Callebaut, kosze słodyczy od firmy Wawel, wspaniałe garnki i noże od firmy Dajar, bon na wydanie fotoksiążki od CEWE, zestaw kuchenny przygotowany przez firmę Saga oraz trunki od Poradnika Restauratora. Organizatorem wydarzenia był Krzysztof Szulborski i Stowarzyszenie Kucharzy Polskich przy współpracy z Mariuszem Gachewiczem i Hotelem Zamek Gniew

This slideshow requires JavaScript.

GALERIA FOTOGRAFII AUTORSTWA TOMASZA ROGALI JEST DOSTĘPNA NA

https://www.facebook.com/Stowarzyszenie.Kucharzy.Polskich

partnerzy

Ekipy kucharskie Dorszowe Żniwa 2014

1. FOLWARK FOLIŃSCY Lubiszyn koło Gorzowa Wielkopolskiego
Kapitan: Dawid Szkudlarek
Pomocnik: Grzegorz Szkudlarek

2. Restauracja ENDORFINA w Warszawie
Kapitan : Robert Pęcherzewski
Pomocnik : Adam Rokicki

3. Restauracja Rzeka Smaków w Redzie
Kapitan : Artur Szymański
Pomocnik: Marcin Stadler

4. Pracownia Sztuki Kulinarnej Ozimek koło Opola
Kapitan: Łukasz Szewczyk
Pomocnik : Marek Adamski

5. Restauracja „Malinowy Ogród” Gdańsk
Kapitan: Łukasz Fulara
Pomocnik: Tomasz Dawidowski

6. Hotel Spa Laskowo koło Gliwic
Kapitan: Paweł Kaczmarek
Pomocnik: Katarzyna Graczkowska

7. Restauracja Mercato Hotel Hilton Gdańsk
Kapitan : Paweł Stawicki
Pomocnik : Dominik Karpik

8. Restauracja YOKO Olsztyn
Kapitan : Piotr Narel
Pomocnik : Piotr Pałyska

8. Restauracja Pergola Kołobrzeg
Kapitan : Adam Dmyterko
Pomocnik : Rafał Pichniuta

Dodaj komentarz