BBQ

12 września 2009 w Czeskim Prerovie odbył się V finał Kulinarnego Pucharu Republiki Czeskiej w przygotowaniu gulaszu zwany przez mieszkańców małymi Mistrzostwami Świata ( jest to jedyny taki konkurs na Świecie )

Zespoły musiały w ciągu 5 godzin zaaranżować swoje stoisko , przygotować 15 litrów autorskiego gulaszu i w animacyjny , ciekawy sposób podawać swoje potrawy przybyłym gościom .

W konkursie wystąpiło 40 zespołów.

bbqPolskę reprezentowała Narodowa Reprezentacja Polski Ghosts of Fire BBQ Team Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników region pomorski w składzie:

  • Krzysztof Szulborski – Menager reprezentacji , Prezes SPKIC RP
  • Jacek Kempa – kapitan reprezentacji , Szef Kuchni restauracji Wieża Ciśnień z Wrocławia , jeden z najbardziej doświadczonych kucharzy specjalizujących się w BBQ
  • Jan Rado – Pomysłodawca wyjazdu , projektant stoiska ekspozycyjnego , organizator wielu konkursów kucharskich w Bydgoszczy
  • Adam Michalski – Światowej klasy kucharz , trener wielu ekip kucharskich które odnosiły sukcesy w kraju i zagranicą, Właściciel firmy Perfecter
  • Stefan Birek – Telewizyjny kucharski Show- men znany z programu „ Kawa czy Herbata” organizator konkursu kulinarnego „Kuchnia POLSKA wczoraj i dziś” . Szef kuchni Hotelu Lord w Warszawie.
  • Michał Skrzypczak – Znany bydgoski Szef Kuchni obecnie pracujący w Karczmie Rzym
  • Robert Poliński – jeden z najbardziej znanych kucharzy firmy Unilever , specjalizujący się daniach jednogarnkowych
  • Maciej Jagielski – Bydgoski kucharz specjalizujący się w kuchni fusion łącząc tradycje i nowoczesność
  • Rafał Rąpała – reprezentacyjny informatyk i fotograf

 

Przygotowaliśmy gulasz z następujących składników :

Receptura na 10 porcji

Sekretny Gulasz Polskich Mnichów

Składniki potrawy:

  • Wołowina zrazowa 1kg
  • Szynka wieprzowa 1 kg
  • Gicz cielęca 1 kg
  • Comber jagnięcy 1 kg
  • Warzywa ( marchew , cebula , seler , por, pietruszka ) 2 kg
  • Borowiki 1 kg
  • Borowiki suszone 200 g
  • Papryka ( czerwona, zielona ) 1 kg
  • Papryka wędzona b/s 300 g
  • Suszone pomidory 200 g
  • Kluski staropolskie 0,5 kg
  • Rosół drobiowy 4 litry
  • Oliwa z winogron
  • Czosnek
  • Pulpa pomidorowa
  • Maślanka
  • Przyprawy: ziele angielskie, kolendra, liść laurowy, jałowiec, majeranek, pieprz, chili, rozmaryn, tymianek ,mięta , kminek, sól , pieprz , pieprz ziołowy , liść laurowy , ziele angielskie , czosnek niedźwiedzi ,
  • 100 letnia Śliwowica bursztynowa Mnichów

 

Styl i animacja jaką wybrała Polska ekipa to „ Mnichowie Polscy” TEAM UBRAŁA FIRMA GRAPIL Z PIŁY a potrawa nosiła nazwę SEKRETNY GULASZ POLSKIEGO MNICHA.

Drużyna Ghost of Fire BBQ Team reprezentująca SPKIC RP w V Edycji Kulinarnego Pucharu Czech zdobyła PIERWSZE MIEJSCE (pierwszy raz udało się to ekipie międzynarodowej).

[nggallery id=7]