WOŚP XVIII Finał 10.01.2010

Już po raz kolejny Gdańscy kucharze ze Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników region pomorski

 

 

 

Krzysztof Szulborski
Wojtek Dembowski
Przemek Formela
Andrzej Ławniczak
Tomek Seide
Darek Danielewicz
Tomek Milewski
Artur Szymański
Krzysztof Zdunek
Natalia Sawirska
Sławek Twork
Sebastian Raulin

wraz ze swoimi sponsorami
GRONEX, FARM – FRITES , CHEMAN , ECOLAB

Oraz z Firmą  BONDUELLE i TVP GDAŃSK  odpowiedzieli na apel Jurka Owsiaka i ochoczo wzięli udział w kwestowaniu na Ogólnopolskiej Akcji Charytatywnej Wielkiej Orkiestrze Świątecznej Pomocy tym razem dla dzieci chorych onkologicznie.

Z samego rana 10.01.2010 ustawiliśmy tuż obok statuły Gdańskiego Neptuna na ulicy Długiej ogromny kocioł w którym ugotowaliśmy 2,5 tysiąca litrów Gdańskiego Żurku

Składniki na Żur Gdański:[singlepic id=68 w=240 h=320 float=right]

  • Warzywa paski 100 kg – Bonduelle
  • Ziemniaki 100 kg – Farm–Frites
  • Boczek wędzony krojony 150 kg
  • Kiełbasa biała parzona 100 kg
  • Kiełbasa podwawelska 100 kg
  • Maślanka 100 litrów
  • Śmietana 30% – 50 litrów
  • Chrzan tarty 10 kg
  • Bulion drobiowy w proszku 30 kg
  • Cebula 50 kg – Gronex
  • Czosnek 15 kg
  • Olej 30 litrów
  • Ocet 15 litrów
  • Grzyby suszone 10 kg
  • Mąka 30 kg
  • Majeranek 1,5 kg
  • Pieprz 1 kg
  • Sól 5 kg
  • Woda 1000 litrów
  • Ziele angielskie , liść laurowy

W sumie wydaliśmy 4500 tyś porcji częstując wolontariuszy i mieszkańców Gdańska , którym nasz Gdański Żurek bardzo smakował.
Zebraliśmy  kwotę 5 322.50 którą, w całości przekazaliśmy Fundacji Jurka Owsiaka WOŚP.
Bluzy kucharskie i zapaski uszyła firma Cheman.
Warto by jeszcze dodać że delegaci Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Krzysiu Wierzba, Wiesiu Miotk pomagali Bydgoskim Kucharzom w ich imprezie wycinając metodą Carving przepiękne rzeźby które później zlicytowano.