PROMOCJA GASTRONOMII FRANCUSKIEJ
W tysiąc dziewięćset dwunastym roku (1912), Auguste Escoffier zapoczątkował « kolacje Epikura » , to samo menu serwowane tego samego dnia w wielu miastach świata, dla jak…
Dekoracje z Majonezem Kieleckim
Smak klasycznych, polskich dań oraz magia Świąt Bożego Narodzenia sprawiają, że rodzinne spotkania są wyjątkowe. Jeśli przy tym chcesz, by Twoje potrawy oryginalnie wyglądały i podkreślały unikalny charakter tego okresu – udekoruj je tradycyjnym Majonezem…
Polskie zupy na wigilijnym stole
Zupy od zawsze były ważnym elementem polskiego stołu, zarówno na co dzień jak i od święta. Ich popularność wiązała się z łatwością przyrządzania, małą pracochłonnością oraz wydajnością. W zależności od regionu możemy obserwować istną paradę…
Zasady przyznawania rekomendacji szkołom gastronomicznym
Stowarzyszenie Kucharzy Polskich rozpoczęło drugą turę weryfikacji szkół pretendujących do tytułu Kuźni Talentów Kulinarnych, przyznawanego szkołom, które wyróżniają się wysokim poziomem nauczania, doskonałą i wykwalifikowaną kadrą i przede wszystkim uczniami, konsekwentnie dążącymi do osiągnięcia sukcesu w…
Szef kuchni właścicielem restauracji
Brak dobrego biznesplanu i odpowiedniego zaplecza finansowego sprawia, że mimo dynamicznego rozkwitu sektora gastronomicznego, ściślej – restauracyjnego nowe lokale powstają jak grzyby po deszczu. Z reguły, także równie szybko znikają z naszego otoczenia, wyparte przez…
Pierogi i pierogi
Zbliża się okres świąteczny. Zaczynamy odkurzać babcine przepisy i przygotowujemy się mentalnie do wigilijnego menu. Obok różnorodnych potraw rybnych, zawsze na wigilijnym stole pojawiają się dania mączne, w tym między innymi pierogi. Na ich czele…