Kreator Smaku na Gastroexpo 2006

Dnia 31.03.2006 roku Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników reg. Pomorski zorganizowało na w halach Międzynarodowych Targów Gdańskich podczas trwających tam targach GASTROEXPO konkurs kulinarny o tytuł Mistrza Regionu SPKIC Region Pomorski.

W konkursowych zmaganiach wzięło udział 13 zawodników:

1. Szymon Franikowski
2. Ussorowski Paweł
3. Wojciech Gołuński
4. Dzielisz Przemysław
5. Kamil Abramczyk
6. Tomasz Milewski
7. Arkadiusz Berezowski
8. Łukasz Kowalewski
9. Jacek Wolszon
10. Marcin Berggrum
11. Mariusz Kret
12. Ireneusz Stolarczyk
13. Przemysław Tworkowski

Uczestnicy, podobnie jak w latach ubiegłych stanęli przed trudnym zadaniem: najpierw w czasie 60 minut musieli zakupić potrzebne produkty w pobliskim supermarkecie. Regulamin nie przewidywał ograniczeń jeżeli chodzi o rodzaj i ilość zakupionych produktów, ich wartość nie mogła jednak przekroczyć 50 złotych (paragony były dokładnie sprawdzane!).

Konkurs oceniało jury w składzie

KOMISJA TECHNICZNA
1. Paweł Rądlewski
2. Stanisław Dolak

KOMISJA DEGUSTACYJNA
1. Wojciech Dembowski – przewodniczący
2. Krzysztof Szulborski
3. Tomasz Deker
4. Arkadiusz Urbański
5. Marek Pietrzak

Z własnoręcznie zakupionych produktów zawodnicy musieli w czasie nie dłuższym niż 60 minut „wyczarować” 5 dań głównych. Konkurs o tytuł Kreatora Smaku, jest jednym z nielicznych w Polsce, gdzie nacisk kładziony jest nie tylko na pomysłowość jego uczestników i nienaganne wykonanie techniczne ale także na aspekt finansowy i ekonomię przygotowywanych posiłków, czyli to z czym kucharze stykają się na co dzień w swojej pracy.

1. Przemysław Tworkowski – Dworek Ciechociński W Redzie – 249 Punktów
2. Łukasz Kowalewski – Hotel Hoolidey Inn – 203 Punkty
3. Tomasz Milewski – Trendy Buffet Z Gdańska – 191 Punktów
4. Ireneusz Stolarczyk – Gronex Warszawa – 181 punktów
5. Ussorowski Paweł – Dwór Oliwski Z Gdańska – 178 Punktów
6. Gołuński Wojciech – Mercury Hevelius Gdańsk – 173 Punkty
7. Arkadiusz Berezowski – Mercury Hevelius Gdańsk – 169 Punktów
8. Kamil Abramczyk – Restauracja Pod Podkową – 148 Punktów
9. Mariusz Kret – Szkoła Gastronomiczna Z Gdyni – 128 Punktów
10. Marcin Berggrum – Restauracja Marysienka – 123 Punkty
11. Jacek Wolszon – Szkoła Gastronomiczna Z Gdyni – 107 Punktów
12. Dzielisz Przemysław – Hotel Posejdon – 101 Punktów
13. Szymon Franikowski – Szkoła Gastronomiczna Z Gdyni – 85 Punktów

Wszyscy uczestnicy otrzymali wspaniałe nagrody ufundowane przez sponsorów spkic Region Pomorski oraz Międzynarodowe Targi Gdańskie.

Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski dziekuje za pomoc sponsorom Forum Kulinarnego: GRONEX, ,BONDUELLE ,NESTLE FORD SERVISES ,NESTLE SCHELLER ,DUNI, FARM-FRITES, CHEMAN FAGOR POLSKA HIESTAND EKOLAB. To dzięki postawie tych firm nasze stowarzyszenie istnieje i ma się dobrze.

Zapraszamy na targi Gastroexpo za rok do Gdańska

źródło: papaja.pl