Pomerania Team pilnie trenuje

Drużyna marzeń z Pomorza przygotowuje się do Olimpiady kulinarnej w Erfurcie. Oto garść faktów na ten temat:

1. Olimpiada Kulinarna odbywa się co cztery lata zawsze w roku olimpijskim w trakcie trwania targów kulinarnych IKA w Erfurcie. Najbliższa już na jesieni 2008 roku (19-24  październik 2008).
Poprzednia olimpiada – wystartowały 72 drużyny z 36 krajów



2. Regionalna Reprezentacja Polski – „POMERANIA TEAM” skład – 5 osób, w tym kapitan drużyny 3 kucharzy, 1 cukiernik.
Drużyna wystawiło Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski.
Trenerami drużyny są uznani szefowie kuchni Dariusz Zahorański i Adam Michalski z Warszawy
Poczynania drużyny objął swym patronatem Prezydent Lech Wałęsa,
Wsparcia drużynie udzielił Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego a Marszałek Jan Kozłowski jest osobiście zainteresowany przygotowaniami drużyny do startu i promocją regionu pomorskiego na arenie międzynarodowej.
Kucharze i  cukiernicy  pracują w prestiżowych lokalach z Trójmiasta tj. Banglob, Trendy Bufet, Calvados ,Haffner z bogatym bagażem doświadczeń konkursów kulinarnych min. Mistrzostwo świata w BBQ, Mistrzostwo Polski w daniach włoskich, potrawach z ryb, warzyw, dziczyźnie oraz w cukiernictwie
Managerem Drużyny jest Krzysztof Szulborski
Drużynę w przygotowaniach wspiera grupa 20 szefów kuchni i przyjaciół regionu pomorskiego.
Są to koledzy i przyjaciele, znający się od lat, którzy współtworzą Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski
Na olimpiadzie wystartuje drużyna 5 osobowa, ( która zostanie wybrana przez trenerów z 20 osobowej trenującej przed olimpiadą grupy kucharzy) pozostali kucharze będą brali udział w pracach przygotowawczych między innymi przy komponowaniem stołu ekspozycyjnego.
Drużyna trenuje cztery razy w miesiącu przygotowując różnego rodzaju zakąski z ryb, mięsa oraz dań wegetariańskich w sumie 24 różne dania kulinarne i 12 cukierniczych
Trening trwa przeciętnie od 10 do 14 godzin,
Kategoria, w której wystąpi drużyna to dania kuchni regionalnej
Koszty treningów, wyjazdu i pobytu pokryje w części Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego oraz w przypadku wygrania projektu z Funduszu Unii Europejskiej z programu Leonardo Da Vinci ( wyniki będą znane w czerwcu 2008) oraz sponsorzy branżowi.



3.  Ogólnie:
Olimpiada odbywa się już raz 22 pierwsza odbyła się w roku 1900
Do tegorocznej olimpiady udział zgłosiło 43 kraje z całego świata tj. 119 ekip kucharsko-cukierniczych
W konkursie startują drużyny narodowe, juniorów do lat 24, militarne, regionalne, cukiernicze oraz rzeźby owocowe carving
Pierwszy raz w historii Polska wystawia Regionalną Reprezentację Pomorza
Jurorami są uznani kucharze z całego świata.
W konkursie oceniane będzie smak potrawy, dobór składników, wizualizacja potrawy
Konkurs ten kreuje i wyznacza nowe trendy i techniki kulinarne na następne lata.
Nagrody: prestiż w środowisku, złote, srebrne i brązowe medale

źródło: papaja.pl