PROMOCJA GASTRONOMII FRANCUSKIEJ

goodfrance-intext-630

 

 

 

 

 

 

 

 

W tysiąc dziewięćset dwunastym roku (1912), Auguste Escoffier zapoczątkował « kolacje Epikura » , to samo menu serwowane tego samego dnia w wielu miastach świata, dla jak największej liczby gości. Sto lat później, po to, by wesprzeć promocję swojej kuchni i swoich win, Francja (Ministerstwo Spraw Zagranicznych oraz Francuska Agencja Rozwoju Turystyki Atout France) postanowiły zainicjować szeroko zakrojony projekt pod hasłem „Smak Francji”- Goût de France, skierowany jest do najlepszych szefów kuchni oraz restauratorów ze wszystkich kontynentów, włączając wszelkie kategorie restauracji, aby serwować kolację à la française tego samego dnia.

19 marca 2015 roku tysiąc szefów kuchni na całym świecie zaproponuje własną interpretację kuchni francuskiej, a francuskie wina dopełnią smaku.

Tym samym wydarzenie to będzie żywym przykładem oddziaływania francuskiej sztuki kulinarnej na całym świecie, czego potwierdzeniem jest wpisanie przez UNESCO „francuskiego posiłku gastronomicznego” na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości.

Pragniemy zachęcić polskich szefów kuchni do uwolnienia pokładów kreatywności, rozwinięcia talentów i wzięcia udziału w tej wyjątkowej inicjatywie o zasięgu ogólnoświatowym.

Zgłoszenia do 20 grudnia na stronie (po francusku i angielsku):
po francusku na: http://int.rendezvousenfrance.com/fr/
po angielsku na: http://int.rendezvousenfrance.com/en/

Należy załączyć propozycję menu zgodnie z wytycznymi na stronie. Następnie międzynarodowe jury wybierze tysiąc uczestników w styczniu 2015 roku.

Więcej informacji na stronie: http://www.ambafrance-pl.org/…

Dział Prasowy / Kancelaria
Ambasada Francji w Polsce
ul. Piękna 1, 00-477 Warszawa
tel. [+48] 22 529 30 25
fax [+48] 22 529 30 01