X Jubileuszowe Dorszowe Żniwa

W dniach 2-3 Sierpnia 2013 roku zapraszamy na X odsłonę Dorszowych Żniw –  jednego z najstarszych  Konkursów Kulinarnych w Polsce, który po raz drugi z rzędu odbędzie się na Zamku Krzyżackim Gniew w Gniewie. Zapraszamy do zapoznania się z regulaminem Mistrzostw

Regulamin Dorszowe Żniwa 2013

Zgłoszenie do X Edycji Dorszowe Żniwa

 

HARMONOGRAM MISTRZOSTW:

Piątek, 02 Sierpnia 2013 r.

do godz. 18:00 – Zakwaterowanie Uczestników biorących udział w konkursie, Jurorów i Gości Dorszowych Żniw w Hotelu Gniew w Gniewie ul. Zamkowa 3
godz. 19:00  – Kolacja w formie bufetu
godz. 20:30 – Odprawa ekip biorących udział w konkursie

 

Sobota, 03 Sierpnia 2013 r.
10.00 Przemarsz kucharzy wraz ze szwedzkim regimentem i husarią
11.00 Rozpoczęcie konkursu kulinarnego
12.00 Anioł Pański – salwa armatnia
12.30 Kociołkowanie zamkowego Żuru z Wiesławem Ambrosem
13.00 Konkursy dla dzieci i rodzin
13.30 Pokaz wędzenia Wiesława Szymczaka
14.00 Konkursy blebejskie, MUZYKA NA ŻYWO
17.30 Ogłoszenie wyników konkursu
18.00 Koncert zespołu Big Cyc
19.30 Turniej Rycerski
20.15 Pokaz sztucznych ogni
20:30 Gala Diner w Sali Rycerskiej przygotowana przez Szefa Kuchni Mariusza Gachewicza z załogą  Restauracji Marysieńka. (OBOWIĄZUJĄ ZAPROSZENIA)

 

IX EDYCJA DORSZOWYCH ŻNIW

13-15 lipca 2012 r. na Zamku Krzyżackim Gniew w Gniewie odbyła się IX edycja Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich – Dorszowe Żniwa. Celem konkursu była promocja sztuki kulinarnej, utrwalanie więzi środowiskowej i popularyzowanie tradycji kulinarnej Kaszubszczyzny. Zwycięzcy Konkursu – Adam Dmyterko, Grzegorz Kędzior i Krzysztof Biłyj z Restauracji „Pergola” w Kołobrzegu – otrzymali nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2012 oraz czek w wysokości 1500 zł. A także puchar i dyplomy ufundowane przez Organizatorów, wycieczkę do Włoch ufundowaną przez firmę Willa Win oraz trzy profesjonalne blendery od firmy Robot Coupe. Drugie miejsce zdobył zespół – Tomasz Kunysz, Radosław Wereszczyński, Zbigniew Pyc z Restauracji „Gościniec Słupski” ze Słupska. A trzecie Łukasz Szewczyk, Piotr Wasik, Grzegorz Sibon z Restauracji „Pracownia Sztuki Kulinarnej”.

W mistrzostwach wzięło udział osiem 3-osobowych zespołów kucharskich. Konkurs  zorganizowany był  w formie Sztafety Kulinarnej. Zadaniem każdego z nich było wykonanie trzech dań składających się z zakąski z ryby, dania głównego z dorsza i grzybów oraz serka „Capresi”, deseru z serka homogenizowanego o smaku waniliowym i świeżych lub mrożonych malin, w czasie nie przekraczającym 3 godzin.