XIV Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”

W dniu 23 lutego 2019 roku odbędzie się wielkie włoskie wydarzenie kulinarne pod honorowym patronatem Ambasady Włoskiej w Polsce, Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, patronatem merytorycznym Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office, Stowarzyszenia Włoskich Restauracji i Producentów na Świecie „Ciao Italia2.0” , władz miasta oraz z udziałem Partnera konkursu Bellavita Expo The Excellence of Italy Warsaw 2019.

Konkurs odbędzie się w Hotelu Warszawa *** SPA & RESORT w Augustowie, który jest podczas tej edycji współorganizatorem konkursu.

Materiały do pobrania/ PROFESJONALIŚCI:
Regulamin
Oświadczenie
Arkusz zgłoszeniowy
Danie główne – receptura
Makaron – receptura

Materiały do pobrania/ GWIAZDY:
Regulamin

__________________________________

Autorem i pomysłodawcą konkursu jest Giancarlo Russo – najbardziej znany włoski szef kuchni, restaurator i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce. Oficjalny kucharz Episkopatu Polski przygotowujący dania m.in. dla Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek do Polski.

Arte Culinaria Italiana jest imprezą cykliczną odbywająca się od 2001 roku w różnych hotelach i restauracjach w całej Polsce. Po 5 letniej przerwie, w 2016 roku konkurs wrócił w szeregi najważniejszych wydarzeń kulinarnych w kalendarzu imprez gastronomicznych w Polsce. Konkurs ten służy promocji obiektów hotelarsko-gastronomicznych związanych z kuchnią i kulturą włoską oraz prezentacji firm oferujących wysoko jakościowe produkty.

Konkurs włoskiej sztuki kulinarnej to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych odbywających się w Polsce, a uczestnicy konkursu to kucharze z wielu najlepszych i uznanych restauracji i hoteli z całej Polski. Podczas konkursu spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej .

Do konkursu dla profesjonalistów zgłaszają się ekipy z hoteli i restauracji z całej Polski , spośród których jury selekcyjne wyłoni 12 najlepszych ekip na podstawie przesłanych zgłoszeń według wytycznych w regulaminie konkursowym. Młodzi kucharze przygotują do oceny jury dwa dania konkursowe według zasad kulinarnych obowiązujących w kuchni włoskiej.

Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbędzie się także konkurs dla Gwiazd – znanych postaci telewizyjnych, które przygotują do oceny jury VIP jedno danie konkursowe.