O NAS

Stowarzyszenie Kucharzy Polskich jest najstarszą organizacją kulinarną w Polsce, założoną w 1997 roku, zrzeszającą najlepszych kucharzy każdego szczebla z całego kraju. Misją SKP jest rozwój całej branży gastronomicznej we wszystkich jej strukturach, począwszy od nauczycieli zawodu i młodych adeptów sztuki kulinarnej, kończąc na profesjonalnych kucharzach i restauratorach, którym niejednokrotnie pomagaliśmy we wszystkich działaniach mających na celu otwarcie restauracji. Dodatkowo, dzięki międzynarodowej współpracy ze stowarzyszeniami i organizacjami z całego świata, nieustannie promujemy polską sztukę kulinarną na szeroką skalę.

SKP dysponuje trenerami i doradcami kulinarnymi z wieloletnim doświadczeniem. Specjalizujemy się w profesjonalnych szkoleniach dedykowanych pracownikom hoteli i restauracji, jak również restauratorom, którzy poszukują merytorycznego i praktycznego wsparcia przy rewitalizacji karty menu lub oczekują stworzenia precyzyjnego know-how wraz z wprowadzeniem systemu HACCP w firmie. W naszej ofercie szkoleniowej można odnaleźć także warsztaty gastronomiczne o różnych stopniach zaawansowania, skierowane dla uczestników indywidualnych bądź grup zorganizowanych. Organizujemy również szkolenia i pokazy w stylu live-cooking, które realizowane są w formie edukacyjno-rozrywkowej. Chcąc skuteczniej szerzyć sztukę kulinarną powołaliśmy w 2010 roku Pomorską Akademię Kulinarną, w której kształcimy kucharzy, kuchmistrzów, piekarzy, cukierników i nauczycieli zawodu.

W ciągu wszystkich lat działalności prowadziliśmy i braliśmy udział w wielu ważnych wydarzeniach kulinarnych. Naszym największym osiągnięciem jest udział w Olimpiadach Kulinarnych w Erfurcie jako Pomerania–Culinary Team of Poland, gdzie odnosiliśmy liczne sukcesy. Reprezentanci Stowarzyszenia pod brandem Ghosts of Fire BBQ Team startowali min. w Mistrzostwach Świata BBQ w USA oraz Mistrzostwach Republiki Czeskiej w Gulaszu, zajmując najwyższe podia.

Największym wydarzeniem, które organizujemy corocznie od 2004 r. są Mistrzostwa Polski w Potrawach z Ryb Morskich DORSZOWE ŻNIWA. Kolejne eventy, które na stałe wpisały się w kalendarz wydarzeń kulinarnych, to Ogólnopolski Konkurs Fotografii Kulinarnej oraz Chefs Only, czyli spotkanie Szefów Kuchni w Hotelu Mikołajki*****.

Stowarzyszenie Kucharzy Polskich jest organizacją non-profit, wobec czego wspieramy wiele działań społecznych, a także angażujemy się w kształcenie młodzieży, organizując pokazy kulinarne, szkolenia i konkursy, udzielając patronatów merytorycznych wydarzeniom kulinarnym skierowanym zarówno do profesjonalistów jak i uczniów szkół gastronomicznych.

Czynnie uczestniczylismy w targach GASTROEXPO, organizując Forum Kulinarne i realizując rozmaite projekty gastronomiczne, tj.  pokazy i wykłady oraz profesjonalne szkolenia i warsztaty. Prowadzimy także Ogólnopolską Sztafetę Młodych Kucharzy.

W 2013 roku rozpoczęliśmy weryfikację szkół gastronomicznych, które mają szansę zdobyć tytuł Kuźni Talentów Kulinarnych i tym samym przystąpić do grona placówek certyfikowanych przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich. To właśnie z myślą o uczniach i nauczycielach szkół i klas o profilu gastronomicznym z całej Polski, w grudniu 2014 została wydana książka „Lekcje smaków”. Dzięki firmom partnerskim książki zostały przekazane szkołom bezpłatnie.

WŁADZE

Prezes Krzysztof Szulborski, Wiceprezes Wojciech Dembowski, Sekretarz i Skarbnik Andrzej Ławniczak, Komisja Rewizyjna Krzysztof Wierzba i Łukasz Lewandowski

 

HONOROWI CZŁONKOWIE


Prezydent Lech Wałęsa (Legitymacja nr 1), Marszałek Województwa Pomorskiego Mieczysław Struk (Legitymacja nr 2), Wojewoda Pomorski Ryszard Stachurski (Legitymacja nr 3), Prezydent Gdańska Paweł Adamowicz (Legitymacja nr 4)

SIEDZIBA

Pomorska Akademia Kulinarna w Gdańsku, Al. Grunwaldzka 131A. Przeprowadzamy w niej szkolenia dla Szefów Kuchni i Cukierni, Kuchmistrzów, Kucharzy. Także dla wszystkich chętnych, którzy chcą podszkolić się kulinarnie.
Więcej o szkoleniach…